30 rujna 2007

Kamion MAN-Za odvoz smeća

U kolekciju igračaka moga sina stigao je i ovaj kamion za odvoz smeća.

Pregledavajući po internetu dali je netko nešto objavio u vezi "Bruder" igračaka naišao sam na zanimljive video snimke o sličnim kamionima za odvoz smeća.Snimke su objavljene na "You Tube",a neke od njih možete pogledati ovdje u blogu.
No da pređem na na temu ovog posta,Kamion MAN za odvoz smeća dužine 500mm i kao što vidite narančaste boje,predviđen je da skuplja sitno smeće koje se može pronaći u kući kao što su papirići,omoti od raznih bombončića koje djeca ostavljaju po svuda,sitne kockice i kojekakvi sitni komadići raznoraznih igračaka koje stanu u kamionovu da nazovem tako prešu za uguravanje smeća.

Ideja je bila ta da se ovom igračkom od malena nauči dijete da posprema iza sebe te da bude ekološki osviješten u daljnjem životu.

Igračka Kamion MAN-za odvoz smeća je i više nego multifunkcionalan.U dodatnu opremu s njime dobije se i dvije kante za smeće,zelena i žuta.Ovaj kamion nema ruku koja hvata kante za smeće kao neki drugi tipovi kamiona za odvoz smeća.Kod njega moramo sami umetnuti kante u mjesto za prihvat tj. dizalo za kante.Poželjno je kante otvoriti prije samog prevrtanja da bi smeće lakše ispalo u prešu.
Gledajući kamion sa stražnje strane,rukohvat za dizalo je sa desne strane i podižući ga dižemo kante okrećući ih naopako i istovarujemo otpad u kamionovu prešu.
Sa lijeve stražnje strane našeg Kamiona MAN-za odvoz smeća nalazi se rukohvat za prešu ili neki tip svrdla koji okrećemo u pravom smjeru,prema naprijed,gura ili ubacuje naše sitno smeće u veliko spremište kamiona.Na slici možete vidjeti i ovu radnju našeg kamiona koju ipak moramo odraditi ručno,otvaraju mu se stražnja velika vrata spremišta za smeće.Uhvatimo ih ispod i podignemo prema gore,pokaže nam se velik prostor za smeće.Da bi ih zatvorili samo ih guramo prema dolje pazeći da dobro nasjednu u ležište i da se zatvore ne bi li nam smeće ispadalo van.
Da bi istovarili smeće na propisano nam odlagalište,u dječjoj igri,moramo imati otvorena stražnja vrata spremišta za smeće te pokrenuti još jednu radnju našeg kamiona,a to je da podignemo spremište iza kabine kamiona i omogućimo iskipavanje smeća iz spremišta.









U dječjoj igri,ukoliko ostane kamion u kvaru,dobar mehaničar može prionuti poslu i otkloniti kvar tako što će podignuti stražnji dio kabine i nagnuti je prema naprijed da bi došao do kamionovog motora i otklonio moguči zamišljen kvar.
Nešto što još nisam spomenuo je to da na prihvatnom mjestu za kante za smeće postoje i dvije ruke za prihvat kontejnera za smeće koji nažalost nije bio u ovoj kombinaciji sa kamionom.
Što se mene osobno tiče vrlo sam zadovoljan ovim kamionom igračkom jer dok vam ovo opisujem usput napravim smotuljak nekog papirića i bacim ga na pod.
Odmah se dogodi reakcija mog sina koji ubacuje papirić u kantu za smeće,dobacuje mi kritiku na moje postupanje sa smećem,dovozi kamion,utovari kante te ih opisanim postupkom isprazni i odveze kamion na propisano mjesto da ga istovari.